• 700 gram oxfilé
  • 1 kg potatisar, tunt skivade
  • salt och peppar
  • smör, till stekning
  • Vitlökssmör:
  • 75 gram smör
  • 3 st vitlöksklyftor, pressad eller riven
  • 2 msk persilja
  • 10 droppe(ar) worcestershiresås
  • salt och peppar

Oxfilé är klassisk festmat. Det här receptet är inte den mest festliga varianten vi testat men den fungerar bra som basrecept på en god oxfilé med potatis till.

  • Putsa oxfilén ren från hinnor och senor. Bryn den runtom i en stekpanna. Salta och peppra väl.
  • Skala och skiva potatisen tunt (t.ex i en matberdare). Skölj potatisen väl i rinnande vatten. Häll av vattnet och torka potatisen med en handduk.
  • Stek potatisen med matolja i en het panna tills den har fin färg. Stek i flera mindre omgångar, salta och peppra potatisen väl. Lägg den stekta potatisen i en ugnsfast form.
  • Värm ugnen till 150 grader. Sätt en stektermometer i mitten på oxfilén och lägg den ovanpå potatisen på formen och ställ in i ugnen. Stek köttet till önskad innertemperatur (ca 60 grader för mediumstekt kött).
  • Blanda ingredienserna till vitlökssmöret för hand eller i en matberedare.
  • Ta ut formen och låt oxfilén vila ca fem minuter innan den skivas. Höj ugnsvärmen till 250 grader. Skiva köttet och lägg tillbaka ovanpå potatisen. Fördela vitlökssmöret över köttet och ställ tillbaka formen i ugnen. Låt stå tills vitlökssmöret nästan smält helt.

Servera med sallad och andra graönsaker.