• 400 g lasagneplattor
  • 500 g köttfärs
  • 2 gula lökar
  • 3 morötter
  • 1 zucchini
  • 4 msk rödvin (testa Zetas matlagningsvin. Äkta vin utan alkohol. Lång hållbarhet)
  • 3 msk tomatpure
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 tsk socker,
  • Salt
  • Peppar
  • Maizena redning (1 msk Maizena blandat med 2 msk vatten)
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 100 g riven ost, gärna med lite smak
  • 100 g riven parmesanaost

Lasagne gillas av våra barn, men däremot inte den klassiska salladen som vi gärna har till. För att få lasagnen att bli mer grönsaksrik så blandar vi i rivna morötter och finhackad zuccini. Det är framför allt gott men ger också lite extra grönt i såsen.

Det här receptet är med torra lasagneplattor då dessa oftast är utan ägg. Om du vill använda färska lasagneplattor kan du korta tiden i ugnen till ca 15 min.

 

Köttfärssås:

  • Finhacka löken och bry den.
  • Blanda i köttfärsen och bryn den tillsammans med löken.
  • Riv morötterna och grovhacka zuccinin. Blanda i tillsammans med köttfärsen.
  • Blanda i rödvin, tomatpure och den krossade tomaten.
  • Häll i socker, vitlök, peppar och  salt.
  • Häll i 2 dl vatten och låt puttra på svag värme i ungefär 10 minuter samtidigt som du gör ostsåsen.

 

Ostsås:

  • Blanda ost, mjök, grädde och maizenaredningen.
  • Låt koka upp till den blir lagom tjock.

 

Lasagne:

  • Varva lasagneplattor, ostsås och köttfärssås i en ugnssäker form. Börja med plattorna. Avsluta med ostsås och riven ost.
  • Grädda i ugnen på 225° i cirka 30 minuter.