• 6 dl vetemjöl
  • 2,25 dl socker
  • 150 g smör
  • 3 tsk bakpulver
  • 3 dl färdig vaniljsås
  • 200 g Philadelphiaost
  • 200 g vit choklad
  • fyllning som t.ex chokladpudding

När du bakar utan ägg kan det vara svårt att få kakorna att hålla ihop eftersom äggen verkar som bindningsmedel i smeten. Om du vill göra cupcakes som är fyllda med något är det extra viktigt att själva kakbotten är saftig och inte för smulig. Vi kom efter en del testande fram till att vaniljsås var perfekt för att få våra kakor att hålla ihop. Det går bra att göra detta recpet laktosfritt genom att byta ut mejeriprodukterna. Det finns färdig gammeldags vanlijsås utan laktos i de större livsmedelsbutikerna.

  • Sätt ugnen på 175 grader (varmluft).
  • Ställ ut stora muffinsformarna på en plåt. Ha gärna dubbla papper under gräddningen så att muffinsformarna orkar hålla emot smeten.
  • Rör ihop mjöl, socker och bakpulver.
  • Smält smöret och blanda i mjölblandningen.
  • Blanda i vaniljsåsen.
  • Grädda i 20-25 min och låt svalna.

 

  • Skär av toppen på varje cupcake. Gröp ut lite av innanmätet och fyll med t.ex chokladpudding.
  • Smält chokladen över vattenbad och låt svalna något.
  • Blanda Philadelphiaosten med den smälta chokladen.
  • Spritsa på ostblandningen på varje cupcake.
  • Garnera med valfritt tillbehör som t.ex godiskulor eller strössel.